tiistai 4. tammikuuta 2011

Oriah Mountain Dreamer: Kutsu. Suom. Irmeli Armiala. Basam Books, 2010 (alkuteos 1999)

"Minua ei kiinnosta, mitä sinä teet työksesi. Tahdon tietää, mitä sinä kipeimmin kaipaat ja uskallatko uneksia kohtaavasi sen, mitä sydämesi halajaa.
    Minua ei kiinnosta, minkä ikäinen sinä olet. Tahdon tietää, uskallatko olla välittämättä siitä, että sinua pidetään hupsuna, kun vaalit rakkauttasi, unelmaasi, elämisen seikkailua.
    Minua ei kiinnosta, mitkä planeetat varjostavat kuutasi. Tahdon tietää, oletko koskettanut surusi ydintä, ovatko elämän koettelemukset saaneet sinut avautumaan, vai oletko käpertynyt itseesi ja sulkenut porttisi siitä pelosta, että tuska lisääntyy. Haluan tietää, pystytkö olemaan tuskan, omasi tai minun, lähellä hievahtamatta, yrittämättä peittää tai hälventää tai poistaa sitä."

- ote s. 7

Basam Books -kustantamon rauhoittavakantinen Viisas elämä -kirjasarja kertoo kiitettävän johdonmukaisesta halusta kustantaa tietynlaista kirjallisuutta elämän hengellisistä ulottuvuuksista ja itsensä kehittämisestä kiinnostuneille. Satunnaisena sarjan seuraajana ilahduin todella Oriah Mountain Dreamerin Kutsu-teoksesta (2010). Se on ns. tavallisen ihmisen voimakas manifesti halusta kommunikoida toisten ja itsen kanssa olennaisista asioista juhla-smalltalkin sijaan. Kirjan kirjailija kertoo syntyneen erään turhauttavan juhlan jälkimainingeissa kirjoitetun runon rungon ympärille runon lähdettyä leviämään maailmalle. Kustantaja tilasi kirjan runoa selittämään. Lainaukseni kirjasta on runon alusta. Parasta ja kestävintä kirjassa ovat ehkä sen yli 10 meditaatioharjoitusta eri tarpeisiin. Kirjoittaja perustelee meditaatiot ilahduttavan ns. maalaisjärkisesti! Kirjan lukeminen voi viedä meditaation tai kirjoittamisen kokeiluun. Joka tapauksessa se vie itsetutkiskeluun.